Kantoornieuws

Nieuw btw-identificatienummer eenmanszaken

Vanaf 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken en ZZP’ers een nieuw btw-identificatienummer.

Alle eenmanszaken krijgen in het najaar van 2019 een brief van de Belastingdienst met daarin een nieuw btw-identificatienummer (ook wel btw-id genoemd). Dit nieuwe nummer gaat u vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U moet dit nummer vermelden op uw facturen en uw website. Staat uw oude nummer nog op uw briefpapier, website of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door het nieuwe btw-identificatienummer. Doet u zaken binnen de EU? Vraagt u btw over de grens terug? Dan moet u het btw-id tijdig doorgeven aan uw leveranciers.

Waarom een nieuw nummer?
In het oude btw-nummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt waardoor uw privacy niet goed beschermd is. Het nieuwe nummer ziet er als volgt uit: Landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer met uw BSN te maken.

Twee btw-nummers in plaats van één
De gekozen oplossing door de belastingdienst betreft een tussenoplossing, waardoor je in de praktijk twee nummers gaat gebruiken. Uw huidige btw-nummer noemen we voortaan het omzetbelastingnummer (ob-nummer). Dit nummer blijft u gebruiken bij contact met de Belastingdienst (o.a. voor uw aangifte omzetbelasting). Het nieuwe nummer (btw-identificatienummer) is dus voor uw facturen, websites en voor handel binnen de EU.

Met deze maatregel is de privacy van ondernemers beter beschermd omdat het btw-nummer op basis van uw BSN niet meer richting klanten kenbaar wordt gemaakt.

Nieuwe ondernemers die starten ná 1 januari 2020 krijgen 1 btw-identificatienummer (btw-ID).

Na ontvangst van uw nieuwe btw-identificatienummer moet u dus zorgen dat:
- Het btw-id wordt ingevuld in uw administratie
- Uw facturen en overige verkoopdocumenten (lay-out) zijn voorzien van dit nummer
- Het nieuwe nummer op uw website wordt geplaatst
- Het nieuwe nummer wordt doorgegeven aan leveranciers binnen de EU.


Post Consultancy

Marsdiep 4
8321 MC Urk

0527 - 68 72 04
0527 - 69 09 53
06 - 50 86 33 35


NOAB keurmerk RGB

Volg ons op:

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en wij nemen spoedig contact met u op.
Vul uw naam in aub
Invalid email address.
Vul uw telefoonnummer in aub.
Invalid Input