Kantoornieuws

Thuiswerken in coronatijden

Belastingvrije vergoeding
Door de coronacrisis werkt een groot deel van de Nederlanders vanuit huis. Hoe zit het met de kosten die u maakt bij de inrichting van de thuiswerkplek?
Als werkgever mag u een werknemer eens in de vijf jaar een belastingvrije vergoeding verstrekken van € 1.815,- o een thuiswerkplek in te richten. Voorwaarde is dat de werknemer minstens één dag per week thuiswerkt. De inrichting van de werkplek moet voldoen aan de Arbowetgeving en de afspraken over het thuiswerken schriftelijk worden vastgelegd. De laptop, tablet e.d., maar ook de internetaansluiting, mogen onbelast worden vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld als wordt voldaan aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium. Dit houdt in dat de werknemer zijn werk niet kan doen zonder deze voorziening(en). In hoeverre communicatiemiddelen worden gebruikt voor het werk of privé speelt geen rol.

Zelfstandige woonruimte
Als u thuis een kantoortje of werkruimte voor uw onderneming hebt, levert dit slechts in een beperkt aantal gevallen een aftrekpost op. U kunt de kosten alleen zakelijk opvoeren als u vanuit een 'zelfstandige woonruimte' werkt. Dit is het geval als de werkruimte als een zelfstandige unit valt te zien die losstaat van de rest van uw woning. Een werkplek in de woonkamer of een extra kamer is geen zelfstandige werkruimte. De Belastingdienst hanteert namelijk de volgende criteria:

  • de werkruimte heeft een eigen ingang of opgang; 
  • de werkruimte heeft een eigen sanitaire voorziening; 
  • u kunt de werkruimte los van uw woning verhuren aan een derde.

NB: De fiscale regelgeving rondom thuiswerken is complex. Uw NOAB-adviseur kan u daarbij helpen.
(Bron: Aan de orde; Uitgave NOAB, Jaargang 30 nr. 2 -2020)


Post Consultancy

Marsdiep 4
8321 MC Urk

0527 - 68 72 04
0527 - 69 09 53
06 - 50 86 33 35


NOAB keurmerk RGB

Volg ons op:

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en wij nemen spoedig contact met u op.
Vul uw naam in aub
Invalid email address.
Vul uw telefoonnummer in aub.
Invalid Input